Markt 43, 9700 Oudenaarde - +32 55 33 99 33

Ontstaan 

In februari 2003 opende het Centrum Ronde van Vlaanderen de deuren. Toen werd het voornamelijk opgevat als een museum dat de erfenis van de Ronde van Vlaanderen een het publiek wilde voorstellen. Inmiddels zijn we hoe langer hoe meer geëvolueerd naar een belevingscentrum, waarin onze expo wel nog steeds een centrale rol speelt. 

Wielerjournalist Rik Vanwalleghem en Bo Decramer ontmoetten elkaar eind jaren 80 in een café in Assebroek. Beide heren hadden tot hun grote verbazing vastgesteld dat er weinig of niks te vinden was over de Ronde van Vlaanderen en zijn verleden. Ze besloten om een boek over de Ronde uit te brengen in samenwerking met Geert Vandebon, wat uitgroeide tot een onverwachte bestseller. In 1996 werd er een vzw opgericht die de haalbaarheid van een museum zou onderzoeken. Dat er tussen het boek en de opening van het Centrum in februari 2003 nog meer dan vijf jaar voorbijgingen, komt door de lange weg van procedures, financiële middelen en de zoektocht naar een goede plek. 


Toekomst

Een jaar geleden is bekend gemaakt dat de Abdij van Maagdendale in Oudenaarde de nieuwe locatie wordt voor het Centrum Ronde van Vlaanderen. In december besliste de Vlaamse overheid om 6 miljoen euro vrij te maken voor de uitbouw van het nieuwe wielercentrum. De verhuizing is gepland voor 2028