Markt 43, 9700 Oudenaarde - +32 55 33 99 33

GROEPSAANBOD EXPO


Drama en euforie. Winst en verlies. Pech en onoverwinnelijkheid. Allemaal ingrediënten van de mooiste eendagswedstrijd ter wereld: de Ronde van Vlaanderen.

Expobezoek

In de expo van de Ronde van Vlaanderen herbeleef je de mooiste momenten van Vlaanderens Mooiste. Maak gebruik van onze audiogidsen, ingesproken door Carl Berteele, of laat je begeleiden door een van onze gidsen (uit het peloton).

Wist je trouwens dat je in Peloton Café terecht kan voor een heerlijk ontbijt of lunch?

EXPO MET GIDSEN


ERFGOED EN KOERS 


Erfgoed en de koers. De Vlaamse Ardennen ademt het allebei. Het Centrum Ronde van Vlaanderen, Erfgoed Vlaamse Ardennen en de Gidsen Vlaamse Ardennen Extra slaan de handen in elkaar om je te laten kennismaken met deze twee troeven. Na een bezoek aan de expo verken je onder begeleiding van een gids het rijke erfgoed van de streek. Alle arrangementen combineren erfgoed en koers, maar tijdens de rondrit ‘In het wiel van de Flandriens’ ligt de nadruk nog net dat tikkeltje meer op het schouwtoneel waar de Ronde zich afspeelt. Meer fan van al het lekkers dat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft? Dan is “Onbekend wordt bemind” echt iets voor jou! Wil je liever al het schoons dat de Zwalmstreek te bieden heeft met eigen ogen zien? Tijdens ‘Toeren langs en rond de slingerende Zwalm’ kom je ogen te kort. En last, but zeker not least, is er de rondrit ‘In stijl naar de mythische Muur’. In deze arrangementen worden de tussenstops in samenspraak met de groep gemaakt.

Praktische info:
- Prijzen geldig vanaf 30 personen. Contacteer ons voor een vrijblijvende prijsofferte bij een lager deelnemersaantal. 
- Er wordt in deze arrangementen gebruik gemaakt van de bus van de groep. Wij voorzien dus zelf geen bus. 

Photocredits: Kramon


We strelen de voet van de Koppenberg en de kop van de Paterberg, schudden over de oude Kwaremont en de Taaienberg en slalommen over spaghettistraatjes en legendarische kasseistroken, tussen beekvalleien en getuigenheuvels. Onderweg vertellen we straffe verhalen over de vloek van Ronse, de mythe van de bult van Melden, koersen volgens Briek Schotte, het calorieverbruik van Cancellara…. In de Ronde van Vlaanderenstraat brengen we een eerbetoon aan de helden van de fiets en aan Karel van Wijnendaele, die de Vlaming leerde lezen…over de koers.


Deze busrit wordt in samenspraak vooraf, achteraf of onderweg gecombineerd met:

 • Een stadswandeling in Oudenaarde begeleid door een gids
 • Een bezoek aan het MOU (museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen) / + €2 pp
 • Een streekbiertje op de Hotond, het hoogste punt van Oost- Vlaanderen, zowat 150 meter boven de zeespiegel. Inclusief een korte panoramische wandeling.
 • Een rondje Ronse. We rijden langs het oudste station van België, zingen het lied van de Bommels en vergapen ons op fleurige art-decogevels.
 • Een bezoek aan een van de indrukwekkendste cryptes van het land en aan de Sint-Hermesbasiliek. (2,5 euro pp + 30 euro/gids).
 • Een biergondische vertelling in microbrouwerij Keun, door de gepassioneerde brouwer zelf (8 euro pp, proeverij inbegrepen).
 • Een babbel met de molenaar van de vlakbij gelegen Brembosmolen, een compleet bewaarde watermolen die in de 16de eeuw ook nog schors maalde.

De streek tussen Oudenaarde en de grens met de provincie West-Vlaanderen raakte wat vergeten sinds de coureurs niet langer vanuit Brugge maar wel vanuit Antwerpen de Vlaamse Ardennen bestormen. Toch worden ook hier al uw zintuigen geprikkeld. Over kasseien waar al veel oudere flandriens hun kunstgebit verloren en over kouters waar windmolens het landschap verlevendigen, hobbelen we naar Kruisem. We flaneren met de bus langs enkele fonkelende kastelen.


Deze busrit kan vooraf, achteraf of onderweg worden gecombineerd met:

 • Een begeleide stadswandeling in het historische Oudenaarde
 • Een bezoek aan het MOU (2 euro pp).
 • Een rondleiding in de bioviskwekerij Omegabaars (5 euro pp)
 • Een huisbereid ijsje proeven op het terras van de Valleihoeve
 • Een bezoek aan Camp’s. In een (abdij)gebouw from outer space worden op een tegelijk innoverende en ambachtelijke manier mosterd en pickles gemaakt en groenten ingelegd (15 euro pp, geschenkje inbegrepen).
 • Een bezoek aan een van de indrukwekkendste cryptes van het land en aan de Sint-Hermesbasiliek. (2,5 euro pp + 30 euro/gids).
 • Een biergondische vertelling in microbrouwerij Keun, door de gepassioneerde brouwer zelf (8 euro pp, proeverij inbegrepen).
 • Een babbel met de molenaar van de vlakbij gelegen Brembosmolen, een compleet bewaarde watermolen die in de 16de eeuw ook nog schors maalde.
 • Een geurige wandeling doorheen de kruidenkwekerij Claus: een kruidentuin, een showtuin met bijzondere bomen, struiken en planten, de boomgaard en de serres (8 euro pp, kruidenplantje inbegrepen). Voor 2 euro wordt het bezoek afgesloten met een hartig hapje en drankje.
 • Een visite bij baron en barones della Faille d’Huysse in het Lozerkasteel. Ze kuieren met jouw groep in het park, ontvangen je in de salons en de eetkamer en tonen je de traditionele keuken in de kelder (9 euro pp).
 • Een toertje met een hoog alcoholgehalte in de graanstokerij Braeckman. Je beleeft hier hoe jenever, gin en whisky op een goddelijke manier worden gestookt (10 euro pp, 2 consumpties inbegrepen).


Vele dorpjes in de Zwalmstreek dragen appetijtelijke namen: Dikkele, Rozebeke, Dikkelvenne, Hundelgem, Sint-BlasiusBoekel, Roborst… Het is een regio waarin de lieflijke Zwalm zich amoureus verstrengelt met een mijnwerkerspad waarover ooit een fosttreintje tufte en met een Romeinse heerweg, die ooit Velzeke met Bavay verbond en nu coureurs martelt. Ook geuzen en kluizenaars zullen jouw groep hier zeer gastvrij ontvangen.


Deze busrit kan vooraf, achteraf of onderweg worden gecombineerd met:

 • Een begeleide stadswandeling in het historische Oudenaarde
 • Een bezoek aan het MOU (museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen) (2 euro pp).
 • Een bezoek aan de enige protestantse enclave van Vlaanderen, van de eerste protesten van Luther en Calvijn tot de vele akkefietjes tussen twee groepen van christenen. Gelukkig kom je hier nu terecht in een oase van rust rond een kerk, een museum en een stemmig kerkhof (3 euro pp; koffie en koek kunnen worden geserveerd).
 • Gekruide of halfzachte hoevekaas en karnemelk proeven in de Sint-Michaëlshoeve, een van de landbouwbedrijven waar je lokaal gekweekte producten kan kopen.
 • Een rondleiding in de Zwalmmolen, waar met molenstenen, meel en water groene stroom wordt geproduceerd of een beklimming van de Tissenhovemolen, een van de oudste staakmolens waar de molenaar niet enkel graan maar ook boerinnen “maalde”.
 • Mandjes vullen in de hoeve ’t Alkenveld. Je kan er eerst papillenstrelende en kwaliteitsvolle Streekproducten degusteren en die dan aanschaffen in de hoevewinkel.
 • Een wandeling rond de archeologische site in Ename, duizend jaar geleden de grens tussen Vlaanderen en het Duitse keizerrijk.
 • Een tussenstopje in het bedevaartsoord Kerselare en de brutalistische kapel gewijd aan Onze Lieve Vrouw. Naast haar beeldje hangt een “krokodil”!
 • Een bezoek aan het monasterium Mariakluizen, een boerderij die door de zeer aimabele bisschop-broeder Yvan werd ingericht als kerk en koptische kapel. Echt wel bijzonder. Prijs: (2 euro pp)


Some text here

Some text here

In de tweede helft van de 7de eeuw eindigde de stevige wandeling van de heilige Livinus in Sint-Lievens-Houtem. Volgens een zeer betrouwbare legende droeg hij onder zijn arm zijn eigen hoofd, dat vele kilometers eerder door heidenen was afgehakt. Lamoraal van Egmont onderging bijna duizend jaar later hetzelfde lot, met meer voorbedachte rade weliswaar. Deze graaf verwierf in Zottegem een kasteel en kreeg er uiteindelijk zijn graf. Die en vele andere histories vertellen we op weg naar de oudste stad in de regio: Geraardsbergen. We blijven daar wel op veilige afstand van Manneke Pis.

Deze busrit kan vooraf, achteraf of onderweg worden gecombineerd met:

 • Een bezoek aan de biogeitenboerderij De Volle Maan (3 euro pp, incl. 3 proevertjes). 
 • De alcoholdampen in de laatste landbouwstokerij in de Benelux. De maalstoel wordt aangedreven door een imposante stoommachine. (7,5 euro pp, dreupeltjes inbegrepen).
 • Een audiëntie bij de baron. We rijden doorheen een statige beukendreef naar het fraaiste rococokasteel in de Vlaamse Ardennen, waar ooit Lodewijk XVIIIde verbleef en onder meer koning Boudewijn en koningin Fabiola ontvangen werden. We slenteren doorheen salons gedecoreerd met Chinees behangpapier en kuieren dan langs de vijver in het oogstrelende Frans-Engelse park naar het zeldzame openlucht-lovertheater (9 euro pp)
 • Een tasting van de bieren van de artisanale brouwerij Van den Bossche: Lamoral, Pater Lieven, Bufalo of Zatte Rita. Ook broodjes en hapjes zijn hier verkrijgbaar. (5 euro pp, 2 degustaties inbegrepen).
 • Een bezoek aan Sint-Martens-Lierde, waar tussen de 14de en 18de eeuw, toen ze door keizer-koster Jozef II werd afgeschaft, een kartuizerorde gevestigd was.
 • Een muzikale rondleiding in het atelier van een instrumentenmaker. Je wordt binnengevoerd in de wondere wereld van volksmuziekinstrumenten en krijgt uitleg over houtbewerkingstechnieken (5 euro pp).
 • Een bakdemonstratie en degustatie bij de koningin van de mattentaarten (7 euro pp, koffie inbegrepen). Kan worden gecombineerd met een stadswandeling.
 • Een klim (te voet of met de bus) tot op de mythische muur. Wie op de top van de Oudenberg even om zijn eigen as draait, waant zich op het dak van de wereld en geniet van een one-million-dollarview over de Vlaamse Ardennen.

LAST VAN KEUZESTRESS?

We hebben alvast 4 modelarrangementen voor je uitgewerkt:

ARRANGEMENT 1: (GEBASEERD OP IN HET WIEL VAN DE FLANDRIENS)

09u30: 

 • Ontvangst met koffie en gebak in het Centrum Ronde van Vlaanderen
 • Bezoek Ronde-tentoonstelling
 • Stadswandeling in Oudenaarde 

12u00:

 • Lunch in het Peloton Café. 

13u30:

 • Busrondrit ‘In het Wiel van de Flandriens’ inclusief een streekbiertje op de Hotond 1

17u00:

 • Afsluitend drankje in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Prijs per persoon: € 42,00

Te weinig tijd? Het programma zonder lunch en bezoek aan de Ronde-expo komt op 19 euro per persoon (inclusief ontvangst met koffie en gebak én een streekbiertje op de Hotond).


Reserveer

ARRANGEMENT 2: (GEBASEERD OP ZWALM-ARRANGEMENT) 

09u30:

 • Ontvangst met koffie en gebak in het Centrum Ronde van Vlaanderen
 • Bezoek Ronde-tentoonstelling
 • Bezoek aan het MOU 

12u00:

 • Lunch in het Peloton Café 

13u30:

 • Busrondrit ‘toeren langs en rond de slingerende Zwalm’ inclusief:
 • Een bezoek aan de Zwalmmolen
 • Een bezoek aan de Geuzenhoek in Korsele – inclusief koffie en gebak
 • Een bezoek aan bedevaartsoord Kerselare 

17u00:

Afsluitend drankje in het Centrum Ronde van Vlaanderen. 

Prijs per persoon: € 56,00 

Te weinig tijd? Het programma zonder lunch en bezoek aan de Ronde-expo komt op 24 euro per persoon (inclusief ontvangst met koffie en gebak).

Reserveer


ARRANGEMENT 3: (ONBEKEND WORDT BEMIND) 

09u30:

 • Ontvangst met koffie en gebak in het Centrum Ronde van Vlaanderen
 • Bezoek Ronde-tentoonstelling 
 • Bezoek aan het MOU 

12u00:

 • Lunch in het Peloton Café 

13u30: 

 • Busrondrit ‘Onbekend wordt bemind’ inclusief:
 • Geurige wandeling doorheen kruidenkwekerij Claus
 • Kastelenbusrit
 • Digestief op bus 

17u00:

 • Afsluitend drankje in het Centrum Ronde van Vlaanderen. 

 Prijs per persoon: € 59,40

Te weinig tijd? Het programma zonder lunch en bezoek aan de Ronde-expo komt op 28 euro per persoon (inclusief ontvangst met koffie en gebak).

Reserveer

ARRANGEMENT 4: (OPTIE GERAARDSBERGEN) 

09u30: 

 • Ontvangst met koffie en gebak in het Centrum Ronde van Vlaanderen
 • Bezoek Ronde-tentoonstelling
 • Stadswandeling in Oudenaarde 

12u00:

 • Lunch in het Peloton Café 

13u00: 

 • Busrondrit ‘In stijl naar de mythische Muur’ inclusief:
 • Audiëntie bij de Baron – kasteelbezoek
 • Wandeling doorheen het park van de Baron
 • Beklim met de bus of te voet de mythische Muur 

17u00:

Afsluitend drankje in het Centrum Ronde van Vlaanderen. 

Prijs per persoon: € 55,50 

Te weinig tijd? Het programma zonder lunch en bezoek aan de Ronde-expo komt op 27,50 euro per persoon (inclusief ontvangst met koffie en gebak).

Reserveer